WAYD ble opprinnelig startet som en plattform for å gjøre noe med ensomhet, for å koble mennesker sammen. Med koronasituasjonens krav om fysisk avstand måtte imidlertid WAYD endres, og har nå blitt en opplevelsesdrevet plattform for å koble sammen mennesker gjennom felles minner.
Undersøkelser viser at 1 av 3 tidvis opplever ensomhet. Paradoksalt nok har dette tallet økt etter at smarttelefoner og sosiale medier gjorde sitt inntog i 2007. Kanskje ble vi mer sosiale på noen områder – men tallene viser at antallet fysiske møter mellom mennesker har gått ned.
— Dette er på ingen måte et problem relatert til COVID-19, sier Trygve Refvem, daglig leder i WAYD. Vi startet dette før korona var i folks vokabular, tilføyer kollega Jørn Korbi. Da vi kom over tallmaterialet rundt nordmenns ensomhet, satte det i gang en diskusjon. Etter en god del research, ble spesielt én kobling tydelig for oss: Det er en klar sammenheng med hvilke aktiviteter du holder på med, og hvordan du har det. Aktiviteter er som regel knyttet til sosialt samvær, og ensomhet og lavt aktivitetsnivå henger trolig sammen, sier Korbi.
— Vi har lang erfaring med digitale plattformer og medier, og vi hadde lyst og mulighet til å forsøke og bidra med noe, sier Refvem. Kunne vi lage en plattform som bidro til økt sosialt samvær, skapte aktivitet og gode øyeblikk – og på den måten bidra til å redusere ensomhet?
Dermed var WAYD unnfanget. Bokstavene står for «What Are You Doing». Et solid stykke arbeid ble lagt ned i å designe en digital plattform, for å hjelpe folk til å planlegge, organisere og gjennomføre aktiviteter sammen. Det ble fort tydelig at ensomhet er en vanskelig problemstilling å ta tak i. En plattform som skal motarbeide ensomhet er rettet mot en allerede svært sårbar gruppe. Men dersom man går et skritt bakover, ser man fort et annet problem - kjedsomhet. Og kjedsomheten er det litt lettere å ta tak i. WAYD ønsker derfor å se om det er mulig å bruke kjedsomhet som en inngangsport for å redusere ensomhet.
— Både verdigrunnlaget og utvikling av tjenestedesign som utfordrer eksisterende modeller appellerer til oss, sier prosjektleder i Bredvid – Frode Bonesvoll. Bredvid har vært delaktig i design av tjenesten i en tidlig fase, og fortsetter å være en sparringspartner for initiativet.
På grunn av restriksjonene for sosialt samvær under koronapandemien har WAYD måtte tenke nytt. Hvis man, i alle fall for en uforutsigbar periode, ikke kunne bygge tjenesten kun på fysisk samvær – fantes det andre måter å ivareta vennskap på? Ensomhet i befolkningen har økt betraktelig etter 2007, da sosiale medier ble en del av hverdagen vår. En hypotese WAYD har jobbet med er at følelsen av utenforskap kan øke når man til stadighet ser hvordan andre, nære og fjerne, lever et tilsynelatende lykkelig liv og at det understrekes av en haug av «likes».
— Produksjonen av bilder er enorm og mengden av bilder som deles offentlig øker kraftig, sier Refvem. Men bildedeling er i stor grad drevet fram av andre ting enn omsorg for andre. Algoritmene i sosiale medier belønner oss for å dele bilder, slik at trafikken og datamengden øker. Brukerne blir nyttige idioter og det tjener selskapene enorme summer på, legger Korbi til. Motivasjonen er ikke at du skal ha det bra – det er penger.
Med dette som bakteppe, endte WAYD opp med å utvikle en ny bildedelingstjeneste, tilrettelagt for direkte deling av bilder mellom kjente. Ambisjonen er å lage et enkelt, sikkert og brukervennlig verktøy, som hjelper deg å finne og automatisk vise deg gode øyeblikk blant tusenvis av bilder, og å dele dem med de som var der.
— Å dele minner er en måte å gjenoppleve på. Å oppleve noe sammen er selvsagt det det beste, men å gjenkalle følelsen er ikke så ille det heller. Ivaretar vi vennskapene våre bedre, tror vi at både kjedsomhet og følelse av ensomhet kan reduseres som en konsekvens, avslutter Refvem.
Trenger du en parter som kjenner det digitale landskapet?
Ta kontakt med Frode Bonesvoll på frode.bonesvoll@bredvid.no